پرسونای برند، تصویر کلی و شخصیتی است که شما در ذهن مخاطب ایجاد میکنید. پرسونای برند، مجموعهای از خصوصیات رفتاری، دیدگاهها و ارزشهایی است که یک برند در معرض نمایش قرار میدهد تا بتواند با مخاطبان هدف خود ارتباط برقرار کند. هدف از ایجاد پرسونای برند، برقراری ارتباط واقعبینانه، شفاف و قابل اعتماد با مخاطبان کلیدی کسب و کار شماست. ایجاد یک پرسونای برند مناسب، میتواند به اندازهای تاثیرگذار باشد که شما را به یاد شخص خاصی بیاندازد که کاملاً با خصوصیات وی آشنایی دارید. پرسونای برند، میتواند بر اساس خصوصیات رفتاری انسان، در دستهبندیهای متفاوتی قرار گیرد، اما میتوان از ۵ دستهبندی عمده زیر برای پرسونای برند نام برد:
اگر از ساخت پرسونای برند غافل شوید، ممکن است پیام اشتباهی را به مخاطبان برسانید و سهم عمدهای از بازار را از دست دهید.
پیش از هر چیز، شناخت پرسونای مخاطب در استراتژی برندینگ و خلق هویت برند نقشی تعیینکننده دارد. به عبارتی دیگر، اگر بدانید مخاطب شما چه ویژگیهایی دارد، میتوانید بهترین و متناسبترین پیام را با لحن متناسب، به بهترین روش و در زمان مناسب به گوش او برسانید. در غیر اینصورت احتمال از دست دادن مشتری بسیار زیاد است. همچنین، داشتن شناخت صحیح از پرسونای مخاطب به شما این امکان را میدهد که در کلیه فرآیندهای سازمان از جمله بازاریابی، به ساختار یا دیدگاهی جدید و مناسب دست یابید.
شناسایی پرسونای مخاطب در اختصاص منابع مانند زمان و هزینه، خلق ایده برای بهبود محصول یا خدمت متناسب با نیاز مشتریان، بهکارگیری بهترین استراتژی تولید محتوا، انتخاب بهینه نوع و کانالهای بازاریابی محصولات است. در نتیجه، علاوه بر صرفهجویی در هزینهها، با جلب رضایت بیشتر مخاطبان و جذب آنها از طریق تلاش در حل مشکلات و رفع نیازهای آنان، میتوانید Lead و مشتریان راغب بیشتری تولید کنید. سپس استراتژیهای متناسب را برای تبدیل Lead به مشتری به کار گرفته و درنهایت از آنان مشتری وفادار بسازید. در این حالت، علاوه بر افزایش نرخ بازگشت سرمایه (ROI)، توانستهاید حجم عظیمی از اعتماد را در مشتریان خود ایجاد کنید و تجربهی ارزشمندی از خرید محصول و تعامل با برند خود برای آنان خلق کنید.
شناسایی پرسونای مخاطب در دیجیتال مارکتینگ به علت گستره مخاطبان از اهمیت ویژهای برخوردار است. انتخاب نوع و نحوه طراحی داراییهای دیجیتال یک کسب و کار مانند وبسایت و شبکههای اجتماعی تا حد بسیاری به پرسونای مخاطب وابسته است. برای مثال، کسب و کارهایی که بدون توجه به مخاطبان هدف خود، پیام یکسانی را برای تعداد زیادی از افراد ارسال میکنند و یا محتوای شبکههای اجتماعی آنها با مخاطب هدفشان متناسب نیست، نه تنها شناختی از پرسونای مخاطب ندارند، بلکه از هوش هیجانی نیز جهت درک احساسات و نیازهای مخاطب خود بهره نمیگیرند.
در نتیجه، حتی اگر کیفیت محتوا بالا باشد، نمیتواند نظر مخاطب را به خود جلب کند. بنابراین سازمان در این حالت علیرغم صرف هزینههای گزاف برای تبلیغات و تولید محتوا، بازدهی مناسبی دریافت نخواهد کرد. نکته قابل توجه این است که پرسونای مخاطب نسبت به زمان قابل تغییر بوده و هرگز ثابت نیست. هرچه شناخت بیشتری نسبت به مخاطبان هدف خود پیدا کنید و عوامل جدیدی که در آنان انگیزه ایجاد میکنند را بیابید، میتوانید به تعریف دقیقتر و بهروزتری نسبت به مشتریان و بازار هدف خود دست پیدا کنید.
گروه نوآور اِیت در راستای توسعه و رشد برند با شناسایی پرسونای مشتری میتواند به کسب و کار کمک کند تا مشتری خود را بیشتر درک کند؛ وقتی مشتری ببیند که به نیازها و خواسته های او در یک کسب و کار توجه شده است، کسب و کار را برای رفع نیازش انتخاب میکند. استفاده مستمر و همیشگی از این راهکار میتواند کسب و کار را در درک بهتر و عمیقتر مشتری و نیازهایش کمک کند و در نهایت منجر به توسعه و افزایش فروش کسب و کار شود.
کافیست شماره همراه یا ایمیل خود را برای ما بگذارید.
کافیست شماره همراه یا ایمیل خود را برای ما بگذارید.
برای تعیین وقت ایمیل یا شماره تلفن همراه خود را وارد کنید:
توضیحات 1
توضیحات 1
توضیحات 1
توضیحات 1
توضیحات 1
توضیحات 2
توضیحات 2
توضیحات 2
توضیحات 2
توضیحات 2
توضیحات 2
توضیحات 3
توضیحات 3
توضیحات 3
توضیحات 3
توضیحات 3
در گروه نوآور ایت، ماموریت ما ارائه راه حل های قابل اطمینان بازاریابی و ارتباطی از طریق اجرای استراتژی های نوآورانه برای کمک به کسب و کارها در سراسر جهان است.
کپی رایت این سایت متعلق به شرکت ایت هست.