ارزیابی عملکرد چیست؟| اهمیت، انواع و فرآیند ارزیابی عملکرد کارکنان

ارزیابی عملکرد چیست

فهرست مطالب

اگر کسب‌وکار شما دارای تعداد مشخصی کارمند است، ممکن است این سوال ذهن شما را درگیر کرده باشد که عملکرد آن‌ها چقدر است. به همین دلیل، داشتن ابزاری عینی برای ارزیابی عملکرد کارکنان حیاتی خواهد بود. در این مقاله قصد داریم به‌طور مفصل به بررسی ارزیابی عملکرد کارکنان، انواع مدل ‌های ارزیابی عملکرد سازمان و فرایند ارزیابی عملکرد کارکنان بپردازیم؛ پس، تا انتها همراه ما در آژانس دیجیتال مارکتینگ اِیت باشید.

ارزیابی عملکرد چیست؟

ارزیابی عملکرد یک فرآیند منظم و دوره‌ای برای اندازه‌گیری عملکرد کاری یک فرد در برابر الزامات و کارهای معین‌شده در شغل اوست. ارزیابی عملکرد یک ارزیابی ذهنی از نقاط قوت و ضعف کارکنان بوده که ارزش نسبی برای سازمان و توسعه آن به وجود می‌آورد.
اگر ارزیابی عملکرد موفقیت‌آمیزی انجام دهید، می‌توانید به آنچه که کارمندان شما انجام می‌دهند، رسیدگی کرده و زمینه‌هایی را که نیاز به بهبود دارند را شناسایی کنید. ارزیابی‌ها همچنین برای تصمیم‌گیری در مورد نحوه پرکردن موقعیت‌های جدید در ساختار شرکت با کارکنان فعلی مفید هستند. نتایج این فرآیند برای تصمیم‌گیری آگاهانه برای هر یک از کارکنان و سازمان در زمینه‌هایی مانند پاداش، ارتقاء، توسعه کارکنان و سایر موارد استفاده می‌شود.

ارزیابی عملکرد چیست

اهمیت ارزیابی عملکرد

ارزیابی عملکرد توسط شرکت‌ها برای شناخت بیشتر نیروی کارشان مورد استفاده قرار می‌گیرد. این ارزیابی‌ها مدیران را قادر می‌سازد تا در مورد مهارت‌ها و محدودیت‌های هر کارمند بیاموزند و بتوانند به بهترین نحو از آن‌ها در محل کار استفاده کنند و عملکرد آینده خود را بهبود بخشند. شرکت‌ها همچنین می‌توانند از نرم‌افزار مدیریت عملکرد استفاده کنند تا ارزیابی کنند که کدام کارکنان به آموزش‌های اضافی نیاز دارند و کدام یک از آن‌ها قادر به قبول مسئولیت‌های جدید در محل کار هستند.
ارزیابی عملکرد شغلی فرآیندی است که امنیت شرکت‌ها را تامین می‌کند. زیرا، به مدیران و منابع انسانی این امکان را می‌دهد تا بدانند کارکنان‌شان چگونه کار می‌کنند و چه مشکلاتی در درون سازمان وجود دارد؛ بنابراین، می‌توان گفت که ارزیابی عملکرد برای سازمان‌ها و شرکت‌ها اهمیت ویژه‌ای دارد.

مزایای استفاده از ارزیابی عملکرد در سازمان‌ها

شرکت‌ها می‌توانند کارکنان خود را با انجام ارزیابی‌های عملکرد علاقه‌مند و تشویق به کار بیشتر کنند. تا به اینجا با اهمیت ارزیابی عملکرد آشنا شده‌اید. در ادامه برخی از مزایای انجام ارزیابی عملکرد را توضیح داده‌ایم.

فرصت‌ رشد شغلی ایجاد می‌کند

ارزیابی عملکرد به شناسایی نقاط قوت و ضعف یک کارمند کمک می‌کند. این ارزیابی می‌تواند به‌طور قابل توجهی بر نقش کارکنان در سازمان تأثیر بگذارد. کارمندان می‌توانند با کمک ارزیابی عملکرد شغل خود را بهبود بخشند، به خصوص اگر بخواهند به جایگاه بالاتری در سازمان برسند. سنجش عملکرد می‌تواند به کارکنان در تدوین برنامه توسعه حرفه‌ای کمک کند.

عملکرد کارکنان را بهبود می‌بخشد

بازخورددادن کارمندان را تشویق به عملکرد بهتر می‌کند. هنگامی که یک مدیر بازخورد مثبت می‌دهد، کارکنان انگیزه پیدا می‌کنند تا عملکرد بهتری داشته باشند. از آنجایی که ارزیابی عملکرد در نحوه توزیع انگیزه‌ها هم مورد استفاده قرار می‌گیرد، آن‌ها می‌توانند به انگیزه‌دادن و شناسایی توانایی‌های کارکنان کمک کنند.

تعامل کارکنان را افزایش می‌دهد

مشارکت کارکنان را می‌توان با گنجاندن آن‌ها در فرآیند ارزیابی عملکرد به‌طور معمول افزایش داد. وقتی کارکنان بتوانند ببینند که چگونه اقدامات‌شان بر کل سازمان تأثیر می‌گذارد، احتمالاً عملکرد خوبی خواهند داشت. بررسی منظم عملکرد همچنین به کارکنان نشان می‌دهد که کارفرما به آن‌ها اهمیت داده و برای ارائه راهنمایی‌های لازم برای آن‌ها وقت می‌گذارد.

مزایای استفاده از ارزیابی عملکرد

انتظارات روشنی را ایجاد می‌کند

مدیران ممکن است انتظارات خود را از کارکنان در طول ارزیابی عملکرد تکرار کنند. این به کارمندان کمک می‌کند تا وظایف روزمره خود و همچنین انتظارات کارفرما از آن‌ها را درک کنند.

ارتباطات تیمی را تقویت می‌کند

ارزیابی عملکرد یک دوره برنامه‌ریزی‌شده و تعریف‌شده را به مدیران ارائه می‌دهد تا نحوه عملکرد کلی هر کارمند را بررسی کنند. مدیران می‌توانند کارکنان را راهنمایی کنند و نکاتی را در مورد چگونگی افزایش بهره‌وری آن‌ها در این جلسات ارائه دهند. در این زمان همچنین برای کارکنان تنظیم شده است تا سؤالات خود را بپرسند و به مشکلاتی که ممکن است داشته باشند، رسیدگی شود.

انواع مدل‌های ارزیابی عملکرد چیست؟

در ادامه برخی از انواع مدل ‌های ارزیابی عملکرد سازمان آورده شده است.


ارزیابی مذاکره

ارزیابی‌ مذاکره‌ای یکی از انواع مدل ‌های ارزیابی عملکرد کارکنان شناخته می‌شود. ارزیابی‌های مذاکره‌ای شامل استفاده از یک میانجی در طول ارزیابی کارکنان است. در اینجا، بازبین قبل از به‌اشتراک‌گذاشتن هرگونه انتقاد، کارهایی را که کارمندان به‌خوبی انجام می‌دهند را به اشتراک می‌گذارد. این نوع ارزیابی برای موقعیت‌هایی که کارمند و مدیر دچار تنش یا اختلاف نظر شده‌اند، مفید خواهد بود.

ارزیابی عملکرد 360 درجه

در ارزیابی عملکرد 360 درجه مدیر اطلاعات مربوط به عملکرد کارمند را معمولاً از طریق پرسشنامه از سرپرستان، همکاران، اعضای گروه و خودارزیابی جمع‌آوری می‌کند. در این ارزیابی کارمندان بازخورد کاملی را ارائه می‌دهند. اغلب، یک کارمند منابع انسانی یا یک شخص ثالث فرآیند جمع‌آوری و جمع‌بندی بازخوردها را انجام می‌دهد.

ارزیابی عملکرد پروژه محور

یک ارزیابی مبتنی بر پروژه بر عملکرد یک کارمند در یک پروژه خاص متمرکز می‌شود. در تنظیم پروژه، وظایف اغلب به وضوح تعریف و ردیابی می‌شوند؛ بنابراین، مدیر یا ناظر می‌توانند وظایف کارمندان را در پروژه برای تجزیه و تحلیل دستاوردها و پایبندی آن‌ها به وظایف‌شان مورد ارزیابی و بررسی قرار دهند.

انواع مدل های ارزیابی عملکرد

خودارزیابی

خودارزیابی زمانی اتفاق می‌افتد که یک کارمند عملکرد شخصی خود را منعکس می‌کند. در این ارزیابی آن‌ها نقاط قوت و ضعف خود را شناسایی می‌کنند. آن‌ها همچنین می‌توانند نقاط عطف خود را با سازمان بازگو کنند. این نوع ارزیابی معمولاً شامل پرکردن یک فرم است و مدیر می‌تواند از یک خودارزیابی کتبی یا یک جلسه انفرادی استفاده کند.

ارزیابی همتایان

ارزیابی همتایان هم یکی از انواع مدل ‌های ارزیابی عملکرد کارکنان به شمار می‌رود. در این نوع از ارزیابی عملکرد از همکاران به‌عنوان ارزیاب برای یک کارمند خاص استفاده می‌کنند. این نوع ارزیابی می‌تواند اطلاعات کافی در این زمینه که آیا یک فرد با تیم‌ها خوب کار می‌کند یا خیر در اختیار شما قرار دهد. معمولاً کارمندی که فرد را بررسی می‌کند، شخصی است که از نزدیک با او کار کرده و از مهارت‌ها و نگرش‌هایش آگاهی دارد.

ارزیابی نظرات مشتریان

اگر کسانی که از محصولات یا خدمات یک شرکت استفاده می‌کنند، ارزیابی خودشان را به سازمان ارائه دهند، ارزیابی نظرات مشتریان اتفاق افتاده است. این به شرکت بازخوردی را در مورد اینکه دیگران از کارمندان و عملکرد سازمانش چه انتظاراتی دارند، ارائه می‌دهد. استفاده از این نوع ارزیابی می‌تواند به شما در بهبود عملکرد کارکنان و تعامل با مشتری کمک کند.

جستجو در بلاگ ها
دسته بندی ها

مطالب مفید ایت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این جشنواره تکرار نمیشه!

برای مشاوره و کسب اطلاعات بیشتر شمارت رو همین الان برامون ارسال کن تا بتونیم کمکت کنیم!