گوگل بهطور مداوم الگوریتمهای خود را برای بهبود دقت و مرتبطترین نتایج جستوجو برای کاربران بهروز میکند. با هر بهروزرسانی، کسبوکارها و سئوکاران باید استراتژیهای سئوی خود را تطبیق دهند تا اطمینان حاصل کنند که وبسایت آنها در صفحات نتایج موتورهای جستجو (SERP) رتبه بالاتری دارد.
یکی از الگوریتم های گوگل که از اهمیت خاصی برخوردار است، الگوریتم rank brain نام دارد. در این مقاله قصد داریم بهطور مفصل به بررسی الگوریتم رنک برین، نحوه عملکرد آن و تاثیری که بر نتایج جستوجو میگذارد، بپردازیم؛ پس، تا پایان این مطلب همراه ما باشید.
الگوریتم رنک برین (Rank Brain) چیست؟
الگوریتم rank brain بخش عمدهای از الگوریتم گوگل بوده که از هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی (توانایی ماشینها برای آموزش خود از ورودی دادهها) برخوردار است. این الگوریتم از هوش مصنوعی برای یادگیری در مورد کاربران و نحوه پاسخ آنها به نتایج جستجو، بهویژه در مورد جستارهایی که قبلا دیده نشده و تعیین مرتبطترین نتایج به درخواستهای موتور جستجو استفاده می کند.
قبل از RankBrain، گوگل از الگوریتم اصلی خود برای تعیین اینکه کدام نتایج را برای یک پرسوجو نشان دهد، استفاده میکرد. پس از RankBrain، اعتقاد بر این است که پرسوجوها از طریق یک مدل تفسیری که میتواند عوامل احتمالی مانند مکان کاربر، تاریخچه جستوجوی کاربر و علایقی که کاربر در گذشته از خود نشانداده را برای تعیین هدف واقعی جستجوگر اعمال کند. با تشخیص این هدف واقعی، گوگل میتواند نتایج مرتبطتری را ارائه دهد.
الگوریتم رنک برین در اکتبر ۲۰۱۵ راهاندازی و از آن زمان بهعنوان سومین عامل تاثیرگذار در تعیین نتایج، پاسخ به درخواست جستوجوی کاربر و رتبهبندی سایتها شناخته شد. جنبه یادگیری ماشینی این الگوریتم چیزی است که آن را از سایر الگوریتمها متمایز میکند.
بررسی نحوه عملکرد الگوریتم رنکبرین
جای تعجب نیست که گوگل هرگز نحوه عملکرد الگوریتم rank brain را مشخص نکرده است. بااینحال، میتوانیم حدسهای درستی درباره آنچه در پشت صحنه میگذرد، بزنیم. Rank Brain به Google کمک میکند تا تعداد زیادی از صفحات وب را در اینترنت مرتب کرده و مرتبطترین نتایج را برای هر پرسوجو ارائه دهد.
میتوان گفت رنک برین، از الگوریتمهای پیچیده برای شناسایی الگوها در رفتار جستوجوی کاربران و همچنین یادگیری از الگوهای جستوجوی جدید استفاده میکند. با انجام این کار، RankBrain گوگل به جستجو کمک میکند تا دقیقتر شود و نتایج جستوجوی شخصیسازیشدهتری ارائه دهد و یافتن آنچه را که بهدنبال آن هستند، برای کاربران آسانتر کند.
رنک برین از دادههایی که در مورد یک صفحه وب دارد، استفاده میکند تا میزان مرتبطبودن آن صفحه را با یک پرسوجو مشخص کند. سپس، گوگل از این رتبهبندی برای تعیین ترتیب نمایش صفحات در صفحه نتایج موتور جستجو (SERP) استفاده میکند. توجه به این نکته مهم است که RankBrain هم محتوای یک صفحه و هم اطلاعات متا یک صفحه را در نظر میگیرد. علاوهبراین، برای این الگوریتم عوامل مختلفی از جمله بازخورد کاربر و دادههای کلیکی هم اهمیت بالایی دارند.
بنابراین، عواملی که برای این الگوریتم مهم هستند شامل: نرخ کلیک (CTR)، میزان ماندگاری کاربر در سایت و bounce rate (نرخ خروج از سایت) میشود. در اینجا دو مثال از نحوه عملکرد RankBrain آورده شده است:
پرسوجوهای طولانی: الگوریتم RankBrain به گوگل کمک میکند تا پرسوجوهای طولانیتر را درک کند. عبارتهای طولانیتر و خاصتر که افراد برای یافتن دقیق آنچه بهدنبال آن هستند، استفاده میکنند. بهعنوان مثال، اگر شخصی برای “بهترین رستوران وگان برگر در لس آنجلس” جستوجو کند، RankBrain میتواند بفهمد که کاربر بهدنبال یک رستوران وگان برگر در لس آنجلس است و نتایج مرتبط را بر اساس مکان، بررسیها و عوامل دیگر ارائه دهد.
جستارهای مبهم: این الگوریتم به گوگل کمک میکند تا پرسوجوهای مبهم را که معانی متعددی دارند، درک کند. بهعنوان مثال، اگر شخصی کلمه “java”را جستجو کند، پرسوجو میتواند به زبان برنامهنویسی یا قهوه اشاره کند. الگوریتم رنک برین میتواند هدف کاربر را درک و نتایجی را بر اساس محتملترین تفسیر پرسوجو ارائه دهد.
وظایف الگوریتم رنک برین
میتوان گفت الگوریتم رنک برین دو وظیفه اصلی دارد:
1. درک سوالات جستوجوشده توسط کاربر؛
2. اندازهگیری نحوه تعامل افراد با نتایج جستوجو (باید رضایت کاربر را بهدنبال داشته باشد.).
چند سال پیش گوگل ۱۵درصد از کلمات کلیدی که مردم سرج میکردند را قبلاً ندیده بود. ۱۵ درصد ممکن است زیاد به نظر نرسد. اما، وقتی میلیاردها جستوجو را در روز پردازش میکنید، این مقدار به ۴۵۰ میلیون کلمه کلیدی میرسد که هر روز گوگل را تحت تأثیر قرار میدهد.
قبل از RankBrain، گوگل صفحات را اسکن میکرد تا ببیند آیا دقیقاً حاوی کلمه کلیدی مورد جستوجوی شخصی است یا خیر. اما، از آنجایی که این کلمات کلیدی کاملاً جدید بودند، گوگل هیچ سرنخی نداشت که جستوجوگر واقعاً چه میخواهد. پیش از این، گوگل سعی میکرد کلمات موجود در عبارت جستوجوی شما را با کلمات موجود در یک صفحه مطابقت دهد. اما، امروزه الگوریتم rank brain سعی میکند مفهوم عبارت جستوجوشده شما را بفهمد. دقیقا مانند یک انسان. گوگل این کار را با تطبیق کلمات کلیدی هرگز دیده نشده با کلمات کلیدی که قبلا دیده است، انجام میدهد.
سوال بعدی این است، هنگامی که الگوریتم رنک برین مجموعهای از نتایج را نشان میدهد، چگونه متوجه میشود که آنها واقعاً خوب هستند و رضایت کاربران را بههمراه دارد؟ این الگوریتم مجموعهای از نتایج جستوجو را به شما نشان میدهد که فکر میکند، شما دوست خواهید داشت. اگر افراد زیادی یک صفحه خاص را در نتایج دوست داشته باشند، رتبهبندی آن صفحه را افزایش میدهد.
اما، اگر آن صفحه را رها یا آن را با صفحه دیگری جایگزین کنند، دفعه بعد که کسی آن کلمه کلیدی (یا یک عبارت مشابه) را جستوجو میکند، عملکرد کاربر را زیر نظر میگیرد. اگر این اتفاق برای صفحه مورد نظر بیشازحد تکرار شود، گوگل باتوجه به رفتار کاربران و سیگنالهایی که از آنها دریافت کرده است، رتبهبندی آن صفحه را بهشدت کاهش میدهد.
تاثیر رنک برین بر نتایج جست و جو
الگوریتم rank brain با تأکید بیشتر بر کیفیت محتوا، به جای استفاده از کلمات کلیدی، رویکرد کسبوکارها به سئو را تغییر میدهد. کسبوکارها باید روی ایجاد محتوای با کیفیت بالا تمرکز کنند که با هدف کاربر مطابقت داشته باشد و تجربه کاربری مثبتی را ارائه دهد. این بدان معناست که کسبوکارها برای بهبود رتبهبندی جستوجوی خود، باید عواملی مانند سرعت سایت و تعامل با کاربران را در نظر بگیرند.
بهعلاوه، کسبوکارها باید برای درک زبان و اصطلاحات مورد استفاده مخاطبانشان، تحقیقات کاملی انجام دهند و محتوایی را ایجاد کنند که با هدف جستوجوی آنها مطابقت داشته باشد. با ایجاد محتوای باکیفیت و مطابق با هدف کاربر و ارائه یک تجربه کاربری مثبت، کسبوکارها میتوانند رتبهبندی صفحات وبسایت خود را بهبود بخشند.
روشهای سئو که روی پرکردن کلمات کلیدی و دستکاری بک لینکها تمرکز میکنند، دیگر به اندازه گذشته مؤثر نیستند. در عوض، وبسایتهایی که تجربه کاربر، کیفیت محتوا و ارتباط با کاربران را در اولویت قرار میدهند، با رتبهبندی بالاتر پاداش میگیرند. بهطور خلاصه، رنک برین اهمیت ایجاد محتوایی را تقویت میکند که به سؤالات کاربران پاسخ دهد و هدف جستوجوی آنها را برآورده کند.
تاثیری که رنک برین روی نتایج جستوجو گذاشته است، عبارتاند از:
• ایجاد باکس محتوایی (featured snippet): الگوریتم رنک برین این قسمت را برای شما فعال میکند. وقتی عبارتی را در گوگل سرچ میکنید، گوگل باکس محتوایی را به شما نشان میدهد که معمولا پاسخ کاربر بهصورت لیستوار در آن قرار گرفته است. این باکس محتوایی قبل از لینک اول قرار دارد.
• مردم همچنین میپرسند (people also ask): همان سوالاتی است که در وسط یا انتهای نتایج جستوجوی گوگل میتوانید مشاهده کنید.
• مردم همچنین جستوجو میکنند (people alsi search for): سرچهای مرتبطی که در انتهای صفحه نتایج نشان داده میشود.
جمع بندی
در این مطلب درباره الگوریتم رنک برین، نحوه عملکرد آن و وظایفی که الگوریتم rank brain برعهده دارد، صحبت کردیم. شما بهعنوان یک سئوکار باید همواره اطلاعات و دانش خود را از الگوریتم های گوگل افزایش دهید تا بتوانید بهترین نتایج را برای وبسایتتان رقم بزنید. شما عزیزان میتوانید نظرات و سوالات خود را در قسمت کامنتها با ما به اشتراک بگذارید.