اگر عبارت “خرید گوشی” را در گوگل سرچ کنیم، سایتهای معروفی مثل دیجی کالا یا ترب اولین نتایجی هستند که گوگل به ما نشان خواهد داد. اما چطور میشود که یک سایت به صفحهی نخست گوگل میسد و در لینکهای اول نمایش داده میشود؟ تنها یک پاسخ تضمینی وجود دارد: باید فرصت نمایش در صفحه اول گوگل را بخرید! قطعا انتظار این پاسخ را نداشتید، اما بدانید هیچ روش تضمینی برای حضور در صفحه اول گوگل (جز با پول دادن به خود گوگل) وجود ندارد. با این حال، این نوع تبلیغ معمولاً بهترین گزینه برای بودن در صفحه اول نیست و اغلب سایتهای برتر هم از روشهای دیگری برای رسیدن به صفحه نخست استفاده میکنند. اصلیترین تکنیک برای نمایش سایت در نتایج برتر، سئو صحیح و اصولی سایت است. اما سئو چیست و چرا بدون آن، دیده نخواهیم شد؟
سئو SEO چیست؟
کلمهی SEO مخفف عبارت Search Engine Optimization است که به معنای بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو است. هدف روش های سئو این است که هنگام جستجوی کاربران در گوگل و سایر موتورهای جستوجو، این موتورها رتبهی بهتری را به محتوا و مقالات یک سایت اختصاص دهند. سایتها بدون سئو کاربرد زیادی ندارند و احتمالا جملاتی مانند «شما باید روی سئو سرمایه گذاری کنید.» را زیاد شنیدهاید. در واقع سئو است که به بازدید بیشتر سایت و افزایش خرید از آن کمک میکند. به همین دلیل کسانی که میخواهند از سایت خود کسب درآمد کنند حتماً باید روی بهینهسازی سایت برای صفحات جستجوی گوگل کار کنند.
موتورهای جستوجو چیست؟
موتورهای جستوجو ابزاری هستند که اطلاعات مورد نیاز شما را از پایگاه دادهها و سایتهای مختلف بر اساس الگوریتمی که دارد استخراج کرده و نمایش میدهند. اکثر مردم دنیا تصور میکنند گوگل تنها موتور جستوجوی معتبر است که نتایج درست و صحیح را نشان میدهد؛ در حالی که تعداد زیادی موتور جستوجو وجود دارد و هر کدام برای انجام کاری خاص طراحی شدهاند.
نحوه کار موتورهای جستجو چگونه است؟
عملکرد موتورهای جستجو در سه مرحله کلی انجام میشود:
خزنده (Crawl)
موتورهای جستوجو از خزندههای وب برای دستیابی به دادههای موجود در اینترنت استفاده میکنند. اساس کار خزندهها به این صورت است که مانند یک کاربر وارد سایت شما شده و همهی بخشها شامل محتوا، عنوان، تصاویر، لینکها و هرچیزی که دسترسی به آن برای ربات گوگل ممکن باشد را بررسی میکنند.
بایگانیكننده (index)
ایندکس موتورهای جستوجو، به معنی فرآیند جمعآوری، تجزیه و تحلیل و ذخیره دادههای وبسایتهاست که در نهایت برای نمایش در نتایج گوگل قرار میگیرند. در واقع، هر صفحهای از سایت که در گوگل نمایش داده میشود یک ایندکس است که توسط گوگل قبلا خوانده و ضبط شده است و در نتایج نشان داده میشود.
گاهی اوقات به رباتهای خزنده وب، عنکبوت (Spider) هم گفته میشود. اسپایدر به صفحات مختلف سر میزند، محتوای آنها را میخواند، لینکها را دنبال میکند و سپس، اطلاعات مورد نیاز را جمع آوری کرده وآن را در اختیار سایر بخشهای موتور جستوجوگر قرار میدهد. هر چقدر بیشتر به سایت لینک داده شود، اسپایدرها بیشتر در آن سایت باقی مانده و از صفحات سایت بازدید میکنند.
رتبه بندی (Rank)
موتور جستوجو صفحاتی که مطالب خود را کپی برداری میکنند یا با قوانین و مقررات سئو منطبق نیستند را نمایش نخواهد داد. هنگام نمایش صفحات مختلف، عوامل گوناگونی مانند کلمات کلیدی، بک لینکها و اعتبار صفحه مورد بررسی قرار میگیرند و صفحهی مورد نظر در گوگل رتبه بندی میشود. علاوهبر این، موتورهای جستوجو دنبال صفحاتی هستند که اکثر کاربران آنها را انتخاب میکنند. این دسته از صفحات گزینش بیشتری دارند و مورد علاقهی کاربران هستند.
چرا سئو اهمیت دارد؟
برای دیده شدن در گوگل، همواره به سئو نیاز دارید. خدمات سئو بخش اساسی بازاریابی دیجیتال است. همهی افراد در طول روز هزاران بار در موتورهای جستجوگر مانند گوگل جستوجو میکنند و این جستوجوها با هدف به دست آوردن اطلاعات در رابطه با محصولات و خدمات مختلف انجام میشود. در همین حین، نتایج جستوجوها به عنوان منبع اصلی ترافیک دیجیتال برای برندها به حساب میآید و این منبع میتواند برای کانالهای دیگر مارکتینگ مناسب باشد و مورد استفاده قرار گیرد. توجه داشته باشید که سئو میتواند باعث بهتر و باکیفیتتر دیده شدن شود. سئو به شما کمک میکند تا رقیبهای خود را پشت سر بگذارید و به نتایج بهتری دست پیدا کنید.
انواع سئو
سئو درون صفحه (On Page SEO)
سئو درون صفحه یا on page seo که گاهی به آن سئوی محتوا هم گفته میشود به معنی بهینهسازی محتوای درون صفحات وب سایت است. این کار گاهی نیازمند بهینه سازی فنی وب سایت و گاهی نیازمند اصلاحاتی در صفحه محتوا و مقاله است. مواردی نظیر بهینهسازی عنوان صفحه، بهینهسازی متا تگهای صفحات وب سایت، بهینهسازی تصاویر مقالات و موارد فنی همچون ریدایرکت ها و لینکهای شکسته وب سایت نیز توسط اکثر کارشناسان جزو on page seo شناخته میشوند.
سئو بیرون صفحه (Off Page SEO)
مواردی که از بیرون وب سایت اداره می شوند عموما off page seo یا سئوی بیرون صفحه نام دارند. اغلب بخش اصلی سئوی بیرونی بکلینک سازی و انتشار محتوا در شبکههای اجتماعی است. اموری مثل لینکسازی خارجی، بلاگ نویسی مهمان، رپورتاژ نویسی، لینکسازی با کامنت، لینکسازی در فرومها و … بخشی از سئو بیرون صفحه هستند. امور این نوع از سئو، اعتبار سایت ما را بالا می برد اما باید توجه داشته باشیم که اعتبار سایتهایی که میخواهیم در آنها لینکسازی انجام دهیم یا بلاگ نویسی کنیم را هم در نظر بگیریم.
سئو تکنیکال (Technical SEO)
سئو تکنیکال به بهینهسازی سایت از لحاظ فنی اشاره دارد. برخلاف سئو درون صفحه یا سئو بیرون صفحه، بیشتر کارهایی که در سئو تکنیکال انجام میشود مرتبط با موتور جستوجو، مسائل فنی وبسایت، رباتها، کدهای برنامه نویسی و… هستند. هدف اصلی سئو تکنیکال، آماده کردن سایتی است که در مرحله اول برای ربات و خزندههای موتور جستوجو به راحتی قابل درک و بررسی باشد و در مرحله دوم در بهینه سازی وبسایت و سرور مانند سرعت بارگذاری صفحه، لینک داخلی و نقشه سایت تمرکز میکند.
سئو کلاه سیاه (black hat seo)
سئوی کلاه سیاه یکی از راههایی است که با استفاده از روشو تکنیکهای غیرقانونی و غیراصولی باعثِ بهبود رتبه سایت در مدت زمان کوتاهی میشود. میتوان گفت که برای رسیدن به رتبههای بالاتر در سئوی سایت، قوانین گوگل و سایر موتورهای جستوجو با استفاده از سئو کلاه سیاه زیر پا گذاشته میشود و به نوعی موتور جستوجو فریب میخورد. با استفاده از این سئو، خیلی سریع نتایج دلخواه در رسیدن به رتبه مطلوب سئو به دست خواهد آمد. اما گفتنی است که این روش، خیلی پایدار نبوده و ممکن است به سرعت باعث سقوط سایت شما شود. هر زمان که گوگل متوجه تقلب صورت گرفته با استفاده از سئوی کلاه سیاه شود، سایت را جریمه میکند و مشکلات و دردسرهای بسیاری را برای سایت در پی خواهد داشت.
سئو کلاه سفید (white hat seo)
برعکس سئوی کلاه سیاه، در سئوی کلاه سفید با استفاده از تکنیکهای مجاز و مطابق با استانداردهای گوگل، رتبه سایت در نتایج جستوجو بهبود پیدا میکند. نتیجه گرفتن در سئو کلاه سفید ممکن است طولانی باشد اما ماندگار است. در واقع شما با استفاده از سئوی کلاه سفید و راهکارها و تکنیکهای آن، یک سرمایهگذاری بلند مدت انجام خواهید داد. سرمایهگذاری که در طولانی مدت باعث میشود تا ترافیک سایت شما افزایش پیدا کرده، در موتور جستوجوگر گوگل دیده شوید و به مرور به عنوان رتبههای بالا در جستوجوی گوگل باقی بمانید. از همین رو با اینکه ممکن است نسبت به سئوی کلاه سیاه، زمان طولانیتری برای رسیدن به نتیجه در آن نیاز باشد، اما استفاده از آن راهکاری تضمینی است که یک سایت را به نتیجه دلخواه رسانده و رشد خوبی را برای آن در پی خواهد داشت.
سخن آخر
سئو یک فرایند است با هدف جلب رضایت کاربران و موتورهای جستوجو و در این فرایند، نمیتوان هیچیک را نادیده گرفت. هنگامی میتوانیم به نتیجهی دلخواه خود برسیم که شناخت کافی از هر دو داشته باشیم و برای رسیدن به شناخت از رفتار موتورهای جستوجو و کاربران باید به طور مستمر به یادگیری و تحلیل و آنالیز بپردازیم. در این مسیر حتما با متخصصین حوزهی سئو و افرادی که تجربههای موفقی در بهبود SEO وب سایتها داشتهاند همکاری کنید. هرگونه اشتباه در این زمینه ممکن است به جای هدایت سایت به صفحات اول گوگل، منجر به افت آن و ضررهای زیادی برای شما شود.